Recente berichten
locatie

Zwolle

opdrachtgever

Zorgcombinatie Zwolle

Date

Realisatie 2006-2009

CATEGORY
ZORGOMGEVING
ABOUT

Zorg en Wonen in een parklandschap.
Dit project betreft een integraal ontwerp voor de locatie van ‘Dimence’, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, Zorg- en Servicecentrum ‘Het Zonnehuis’ en de appartementengebouwen en het kinderdagverblijf van woningcorporatie ‘Delta Wonen’ in Zwolle. De uitdaging was dan ook om meerdere projecten voor verschillende opdrachtgevers in een herkenbare eenheid vorm te geven. Daarbij stelde ook de gemeente Zwolle eisen en randvoorwaarden aan deze locatie, o.a. ten aanzien van parkeerdruk en recreatieve verbindingen door het gebied.
In samenwerking met- en in opdracht van RAU architecten en de Gemeente Zwolle werden verschillende studiemodellen voor de positionering van de bebouwingen uitgewerkt. Er is een landschapsstructuur ontworpen welke communiceert met de architectuur van de bebouwing en welke zich voegt en richt op de verschillende gebruikers. Daarnaast zijn individuele invullingen voor de diverse opdrachtgevers en gebruikers ontworpen zodat ook een eigen identiteit ontstaat. Zo werd voor het Zonnehuis een revalidatietuin en een patio met een expositieruimte ontworpen.
Door een heldere boomstructuur en een eenduidige keuze van met name bestratingsmaterialen is het totale project als een eenheid te onderscheiden. Bloeiende vaste planten geschikt voor verwildering zorgen het hele jaar voor een kleurrijk landschap, en een duidelijke seizoensbeleving.

Naast het ontwerp voor het Zonnehuis vormden ook de locaties van de Dr. van Thienenweg, Grasdorpstraat en Zorgpark Stadshagen een onderdeel van de opdracht van Dimence. Het behoud van de bestaande boombeplanting van eiken aan de Grasdorpstraat vormde een belangrijk deel van de opdracht.