Recente berichten

locatie

Gorinchem

Date

2012

CATEGORY
PARTICULIEREN
ABOUT

Midden in rivierenlandschap gelegen landhuis, grenzend aan een 100-jaar oude fruitboomgaard en een diepe waterplas (wiel).

Het is een moderne woning met rieten kap die traditioneel oogt maar dat niet is. Het ontwerp is van Van Bergen & Witte Architecten uit Delft en is in 2012 gerealiseerd.

Typisch voor het oerhollandse landschap hier zijn de weilanden en wilgenbosjes (griend) in de nattere, lage delen langs de rivier, en de fruitboomgaarden, die van oudsher op de vruchtbare hogere delen aangeplant werden.
Ooit is op deze lokatie de dijk doorgebroken, het water kolkte met grote kracht het achterliggende land binnen waardoor een diepe waterplas is ontstaan. In de tuin van deze familie zijn al deze sporen terug te vinden.

In het ontwerp dat ons bureau voor de tuin maakte zijn architectuur, erfgoed en natuur met elkaar verweven. Rondom het huis zijn de terrassen op verschillende niveaus aangelegd, hier zijn rijk geschakeerde bloemenborders aangelegd. Naar de wens van de bewoners, is ook een kruiden- en moestuin gerealiseerd.

In de boomgaard zijn de greppels voor de afvoer van overtollig water opnieuw geprofileerd. Dwars door de boomgaard is een eenvoudig pad van grote betonnen ‘stapstenen’ aangelegd, die ook functioneert als zichtlijn naar het natuurlijke deel van de tuin. In het voorjaar bloeien hier de stinzenplanten, bloembollen voor verwildering die thuis horen op oude buitenplaatsen.

Krantenartikel Financieel Dagblad zaterdag 20 september 2014