Recente berichten
locatie

Ede

Date

2019 en het noordelijke deel is in ontwerpfase

CATEGORY
ERFGOED, WOONOMGEVING / PARKEN
ABOUT

De Elias Beeckmankazerne is een van de militaire complexen aan de rand van Ede die omgevormd worden tot woonwijken.

In dit complex zijn naast de gebouwen zelf ook de onderlinge samenhang daartussen (het ensemble) tot rijksmonument verklaard. Dit heeft zich vertaald in een buitenruimteontwerp dat de strakke, geometrische opzet van de kazerne respecteert, maar wel een eigen, hedendaagse invulling daaraan geeft.

Zo blijft bijvoorbeeld de appélplaats een grote, open ruimte waarvan de wanden gevormd worden door de legeringsgebouwen, maar verdwijnt het betegelde plein om plaats te maken voor een heideveld, verwijzend naar het oorspronkelijke landschap vóórdat de kazerne gebouwd werd.

De kenmerkende gebakken klinkers worden hergebruikt in de rijbaan van de ontsluitingsweg, de woonpaden daarintegen worden uitgevoerd in nieuwe gebakken klinkers, afgestemd op de mobiliteit van de bewoners van de appartementen.

Stoere, brede blokhagen waarin de terrassen van de appartementen uitgespaard worden vormen de robuuste overgangen openbaar-privé, terwijl de randen van het plan geleidelijk in het omringende bos overgaan door de boom- en heesterbeplanting tussen de parkeerplaatsen.