Meest recente berichten

ELIAS BEECKMAN KAZERNE

Nieuwsbericht van de gemeente Ede:

Overeenstemming met Noordersluis over verkoop Beeckmancomplex

Het Elias Beeckmancomplex ligt op de voormalige kazerneterreinen in Ede. De gemeente heeft enkele jaren geleden deze terreinen overgenomen van defensie om er een nieuwe, bijzondere woonwijk te ontwikkelen. Het Elias Beeckmancomplex bestaat uit 14 gebouwen, waaronder 10 rijksmonumentale gebouwen, en een centrale appelplaats. Het complex wordt nu in zijn geheel verkocht aan Bouwbedrijf Noordersluis.

De Elias Beeckman Kazerne stamt uit 1938, met een kenmerkende militaire ordening van paviljoengebouwen rondom een centrale appelplaats. De ligging van het terrein is uniek: de woonomgeving van Ede aan de ene kant en de ligging aan de rand van de Veluwe aan de andere kant. De kwaliteit en de uitstraling van de gebouwen is dusdanig goed, herkenbaar en aansprekend, dat dit een goede basis vormt voor herontwikkeling.

Toen de gemeente enkele jaren geleden begon met het Ontwikkelingsplan voor de kazerneterreinen (onderdeel van het project Veluwse Poort) was al meteen duidelijk dat het Elias Beeckmancomplex uitermate geschikt is voor wonen en zorg. Bij de uitvraag is nadrukkelijk gezocht naar een partij die het complex als geheel zou kunnen ontwikkelen. Die partij werd gevonden in Bouwbedrijf Noordersluis. Wethouder Weijland: “Voor ons als gemeente is de verkoop heel bijzonder. In één keer verkopen we voor ruim 48.000 m2 aan grond en gebouwen. Aan een partij waar we al jaren mee in gesprek zijn. Dat dat nu leidt tot dit resultaat is natuurlijk fantastisch.”

Plannen

Bouwbedrijf Noordersluis ontwikkeld samen met Verdouw Vastgoed het gehele complex. De andere partners zijn; architect ARCOM Partners B.V., landschapsarchitect Jos van de Lindeloof en zorgaanbieder Compartijn.

In de bestaande paviljoengebouwen komen woningen, (senioren) appartementen, met service en zorg indien gewenst of noodzakelijk. Ook komen er appartementen onder de noemer ‘wonen in een thuis’, als wonen in je eigen huis niet meer gaat. Bewoners worden dan verzorgd door een ervaren zorgteam. Ook zijn voorzieningen in een hotelachtige setting voor mensen die tijdelijk zorg nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens hun revalidatie. De locatie is dan natuurlijk extra bijzonder. Kortom: mooi wonen in een uniek complex en in een bijzondere omgeving.

Algemeen directeur Bouwbedrijf Noordersluis Lammert Boeve over de plannen: “De herontwikkeling van een dergelijk groot complex met 10 rijksmonumentale gebouwen is natuurlijk een behoorlijke uitdaging. Maar tegelijkertijd is het ook uitermate uniek dat we zo’n mooie ontwikkeling kunnen realiseren. Ik ben dan ook een blij en dankbaar mens dat we samen met onze mensen en projectpartners deze ontwikkeling kunnen doen, het is de moeite meer dan waard.”

Er is al begonnen met het uitwerken van de plannen. Naar verwachting kunnen later dit jaar de plannen gepresenteerd worden en kan nog dit jaar gestart worden met de realisatie.

Voor dit bericht op de website van de gemeente Ede: klik hier.

Voor het persbericht Ede Stad: klik hier.

1472-1-fi--elias-beekman-kazerne-ede