Meest recente berichten

Winnaar van de Haagse Architectuurprijs Westhovenplein Den Haag

01. Westhovenplein

Een korte samenvatting van het juryrapport:

Het project is een waardevolle toevoeging aan de buurt, functioneel maar zeker ook
stedenbouwkundig. In overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente is het
stedenbouwkundig plan herzien, wat een grote bijdrage heeft opgeleverd aan de ruimtelijkheid
van het project. De jury waardeert de relatie tussen gebouwen en buitenruimte en de open opzet
die toch gecontroleerd en veilig is voor bewoners. Ook heeft de jury veel sympathie voor het
mengen van verschillende doelgroepen (patiënten en huurders) op de samengevoegde kavel. Het
project is een waardevolle bijdrage aan de discussie over de omgang met naoorlogse woonwijken.
Het afgewogen en terughoudende architectuurbeeld wordt gekenmerkt door een fijne detaillering
van het metselwerk, waterslagen en afgeronde hoeken. Zodoende worden op een natuurlijke
manier de collectieve ruimte met zijn mooie zichtlijnen onderstreept.
Ook het tuinontwerp is zeer goed doordacht en biedt een vrolijk makende sfeer tussen de blokken.
De zand kleurige gevelsteen combineert mooi met de tuin.
Er is goed over nagedacht hoe een zeer kwetsbare doelgroep menswaardig en ontspannen kan
wonen. Zo wordt het vlucht reflex van dementerenden verlaagd door een circuit op elke afdeling
zonder doodlopende gang en en is er een keuze uit twee verschillende ontmoetingsruimten op elke
afdeling. Ook waardeert de jury dat de relatie met de buurt actief wordt gezocht (participatie,
school, kampvuur idee).

Opdrachtgever : Saffier

Woningbouwvereniging: Arcade 

Architect: Van Mourik architecten

Ontwikkelaar: Stebru

Landschapsarchitect: Lindeloof tuin- en landschapsarchitecten